Hits

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ελληνικά VS Greeklish




ΠΡΩΤΟ ΣΚΕΛΟΣ

Τα τελευταία 10 χρόνια (χοντρικά), που έγινε λίγο πιο προσιτό στον καθημερινό πολίτη το internet στην Ελλάδα, οι χρήστες άρχισαν να αλληλεπιδρούν όλο και περισσότερο μεταξύ τους μέσω ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

(Τους λόγους τους γνωρίζουμε όλοι, έχω αναφερθεί σε αυτούς και σε προηγούμενα κείμενα)

Ο Τρόπος επικοινωνίας τους όμως, παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα την οποία κάποιος ημιμαθής θα την ονόμαζε μοντέρνα. Τα Greeklish.
Δηλαδή φωνητική απόδοση των Ελληνικών μέσω του λατινικού αλφαβήτου. Κάποιες φορές ορθογραφικά, κάποιες απλά φωνητικά, και για τους μερακλήδες κάτι ανάμεσα.

Πριν βιαστεί κάποιος να κατηγορήσει ένα ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ανορθόγραφο λαό για τη χρήση τους, θα πρεπε να ψάξει λίγο στην Ιστορία να ανακαλύψει τις ρίζες αυτής της γλώσσας.

(Ξεκαθαρίζω, δεν ξεκινώ μαραθώνιο διάσωσης της σπάνιας σαύρας εν ονόματι Πατσόλα-Πατσόλα, που κατοικεί στα δάση του Facebook, μετά το μεταναστευτικό κύμα του Hi5, απλά οριοθετώ και λέω τα πράγματα ως έχουν..)

Ελληνικά κείμενα από τη περίοδο της αναγέννησης έχουν διασωθεί, και είναι γραμμένα στα τότε "φραγκοχιώτικα"όπως η κωμωδία "Fortunatos" από τον Μάρκο Αντώνιο Φώσκολο (1655). Υπάρχουν επιστολές γραμμένες από το μέτωπο της Αλβανίας στα "φραγκολεβαντίνικα" (λατινικοί χαρακτήρες για τη γραφή Ελληνικών) παρότι συνήθως οι Αλβανοί χρησιμοποιούσαν ένα μείγμα Ελληνικών και Αραβικών χαρακτήρων. Η γλώσσα υπήρχε ΠΡΙΝ το "Ελληνικό φρόνημα" που εμπνεύστηκαν κάποιοι για να εξοστρακίζουν όποιον δεν συμπαθούν κοινωνικά.

Το ακούς αυτό Κύριε ΚΑΝΑΚΗ?




...ή θες να έρθω να στο γράψω με σπρέι έξω από τα νυχτερινά μαγαζάκια σου από τα οποία πλουτίζεις?
Το ότι ο κόσμος δεν το γνώριζε αυτό πριν ανακαλύψει τα forums, και τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης δεν σημαίνει πως δεν είναι γεγονός.
Δεν απειλεί την ύπαρξη των Ελληνικών η χρήση των greeklish, η ανικανότητα των νέων σήμερα να διδαχτούν έστω και τη παραμικρή πληροφορία είναι το πρόβλημα. Το ότι μεγαλώνουμε γενιά παρά γενιά ΟΛΟ και πιο ΧΑΖΑ παιδιά φταίει...

Ο κάθε κομπλεξικός Ελληναράς administrator προσπάθησε με απειλές να απαγορεύσει τη χρήση των Greeklish γύρω στο 2004 λόγω ακαλαισθησίας, με την αντιπαράθεση του ότι κατάγεται από τη χώρα που έφερε την ομορφιά και τα φώτα της στο κόσμο, ξεχνώντας τη χρησιμότητα του Internet (που είναι καθαρά για πλάκα) προσπαθώντας να φέρει τον εθνικισμό και τις ρατσιστικές του τάσεις ακόμα και στο χώρο του διαδικτύου... Προφανώς δεν το κατάφερε και έκτοτε συνεχίζει τις προσπάθειες..

Μέχρι εδώ είναι η καθαρή χρήση των Greeklish, μόνο και μόνο για λόγους επικοινωνίας.
...


ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΚΕΛΟΣ



Από όταν άρχισαν να εισχωρούν στο χώρο του διαδικτύου, καθαρά νοητικά ανάπηρα άτομα (κυρίως γυναίκες), χωρίς σταγόνα φαιάς ουσίας στο γιαπί που ονομάζουν μυαλό τους, άρχισε και η μαλακισμένη μετατροπή των Greeklish σε μια άμορφη μάζα τυχαίων χαρακτήρων, χωρίς καμία συνοχή και καμία λογική εξήγηση για το πως βρέθηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο...

Η λογική αντίδραση σε ένα τέτοιο θέαμα, πέραν του ότι όντως είναι ακαλαίσθητο, θα ήταν να υποθέσει κανείς, πως το άτομο που βρίσκεται στην άλλη άκρη της "γραμμής" είναι καθυστερημένο, αγράμματο ή έστω στα πρόθυρα εγκεφαλικού..

(πρόθυρα εγκεφαλικού: είναι η στιγμή πριν εισέλθει ένα έγκεεε στο φαλό σου)




Κεφαλαία αναμεμιγμένα με πεζά, μισοί χαρακτήρες Ελληνικοί, μισοί στη γραμμική Β, σημεία στίξης σε Random σημεία, τόσο σχετικά μεταξύ τους όσο και ο Αϊνστάιν με τον τίτλο "πατέρας της Φυσικής".

ΡΕ γαμώ το κέρατο, βρίσκω λογικό τη χρήση του 8 σαν θήτα, του 3 σαν ξι, άντε βαριά βαριά και του 0 σαν όμικρον, η μετάβαση του "σε αγαπάω" σε  "Pa.p.aO.Ceee.rii.iiii"   ΠΩΣ ΣΤΟ ΠΟΥΤΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ?
Η εγώ γεννήθηκα με το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου μου να λείπει, ή ο δικός σου ΚΑΡΚΙΝΟΣ από το μεσολόβιο έκανε μετάσταση κατευθείαν στα ακροδάχτυλα σου!





Εκφράσεις όπως "AzApuLiniiii, mwe-mwe, ckace" ή η εντελώς απώλεια φωνηέντων όπως " ckc, t lm, klnxt, sgp, sgtm" κτλ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ GREEKLISH!
Είναι κάτι εντελώς καινούργιο που κολλάει ΜΑΛΛΟΝ μέσω πληκτρολογίου σαν ιός.
Η θεραπεία είναι η ακρωτηρίαση των άκρων του χρήστη, ο αποκεφαλισμός, ή η εισαγωγή αιχμηρών αντικειμένων ΜΕ ΒΙΑ κατευθείαν ΣΤΟΝ ΠΡΩΚΤΟ!!!

..παραθέτω μερικές εικόνες για την επιβεβαίωση των παραπάνω...







...Οπότε, για να συνοψίζουμε. Το να γράφεις χρησιμοποιώντας  GREEKLISH είναι οκ. Το να γράφεις ΣΑΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ! 
Ή μάθε να γράφεις σωστά Ελληνικά, ή μάθε να γράφεις greeklish, οτιδήποτε ενδιάμεσα με κάνει να θέλω να έρθω στο κωλόσπιτο σου, να ρίξω ένα χέρι ξύλο στη βλαμμένη τη μάνα σου, να σου βιάσω το σκύλο, και μετά να κάνω κλύσμα το κεφάλι σου, στον ΚΩΛΟ του Μπαμπινιώτη!




-Devlin

30 σχόλια:

  1. Εμένα ο τρόπος που γράφουν τα ζαβά στα screenshot με ζαλίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εμένα πάλι μου φέρνει στην επιφάνεια πρωτόγονα ένστικτα.. Hulk Smash

      Διαγραφή
  2. Του Χατζηγιάννη ο κώλος δεν είναι αυτός?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο.Κ. Συνφωνώ, αν και τα επιχειρήματά σου ήταν περισσότερο, του τύπου @ο άλλος είναι μαλάκας" παρά απτά λογικά σχόλια. Αλλά δεν έλλειψες ΠΑΛΙ να βρίσεις και να υποβιβάσεις την χώρα που σε στεγάζει... Τρωγόμαστε με τα ρούχα μας ρε Ντέβλιν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ξέρω είμαι αχάριστος.. μετά τα όσα έκανε η χώρα μου για μένα

      Διαγραφή
    2. Ναι με το να το λες συνέχεια θα βγάλουμε πολύ ακρη... ενω γερμανοι, αμερικανοι αγγλοι, η χωρα τους εχει δωσει τα παντα... τι να σου πω κι εσυ εισαι ενα λιθαρακι που συμβαλει στο χαος της χαμηλης αυτοεκτιμισης, μιζεριας και του ρουσφετιου... μονο αυτο λεω.

      Διαγραφή
  4. Προσωπικά τα greeklish με κουράζουν στο μάτι όταν μιλάμε για "σεντόνι" ή έστω για πάνω από πέντε αράδες, αλλά δεν με ενοχλούν γενικά ώστε να τρέχω να ουρλιάζω μη χαθεί η γλώσσα. Πάντως το χειρότερο από όλα είναι τα εντελώς ανορθόγραφα Ελληνικά.

    Και δεν μιλάω ούτε για ψυλλογαμισματα όπως τόνους κτλ. Αλλά για κείμενα τέτοιου τύπου:

    "Η νεφαιλημ η μασονι θαιλουν να εξαφανησουν τους ελληνες απο πρωσωπου γης και υπαρχη παγκωσμια σεινομοσηα για αφτο".

    Αυτό μάλιστα είναι χειρότερο και δεν υπερβάλω καθόλου. Υπάρχουν αρκετοί που γράφουν τέτοια Ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συνήθως όποιος γράφει έτσι είναι "εθνικόφρων"

      Διαγραφή
    2. H ellada einai h monh xwra sto galaksi opou h leksi e8nikisths einai brisia

      Διαγραφή
    3. Επίσης μάντεψε τι! Σε όλο το γαλαξία δεν υπάρχει ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ μορφωμένος εθνικιστής..

      Διαγραφή
    4. guess again...winston churchill... Thomas edison.. Albert Einstein... loooong list...σε παραμυθιαζουν και τα τρως..

      Διαγραφή
    5. μόλις μου ανέφερες άθεους.. όχι εθνικιστές

      Διαγραφή
    6. A8eos o Eistein??? haha guess again... epishs oloi e8nikistes os to kokkalo... prove me wrong!

      Διαγραφή
    7. μου αναφέρεις επιστήμονες και ανάμεσά τους τον churchill? παίζουμε το βρείτε τις διαφορές? Ο Einstein σου επιβλήθηκε για να καλυφθεί το κενό του Maxwell που σου δημιούργησαν, όταν λέω διαβάστε δεν εννοώ τα βιβλία του Γυμνασίου..
      Δεν έδρασαν υπέρ του εθνικισμού αλλά υπέρ της ανθρωπότητας. Μην μπερδεύεσαι

      Διαγραφή
  5. Είναι απλό. Το να κάνεις ένα σχόλιο ή να γράψεις μια πρόταση στα greeklish δεν είναι κακό, δεν πέθανε κανείς. Αλλά άμα γράψεις δυο σελίδες έτσι πολύ απλά κουράζεσαι. Γι' αυτό και στα φόρουμ ζητάνε να γράφουν ελληνικά, γιατί άμα γράφουν οι περισσότεροι σε greeklish είναι κουραστικό.
    Όποιος το παίζει υπεράνω και ότι τα greeklish βιάζουν την όμορφη ελληνική μας γλώσσα μπορεί να πάει να γαμηθεί με την έγκρισή μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστούμε Κ. Πρόεδρε!
      Αν μπορώ να το έχω και γραπτώς για να το ποστάρω σαν απάντηση θα μου έλυνες τα χέρια!
      Love.

      Διαγραφή
    2. Έχεις το ελεύθερο από μένα και ας μην είναι γραπτώς.Αν θες βέβαια μπορώ να στο στείλω με το ΕΛληνικό Βραδυδρομείο.

      Διαγραφή
  6. Υ.γ: Γράφω σοβαρά με αποκαλείτε αναρχικό, γράφω για πλάκα με αποκαλείτε mikeius.. υπήρχαν άτομα και πριν το Μιχάλη που έγραφαν έτσι, απλά αυτός απολαμβάνει τη κοινή αποδοχή (και τη δική μου). Μην μπερδεύεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εμένα με κουράζουν τα greeklish αλλά τα ανέχομαι. Αν και ανορθόγραφος γενικά προσπαθώ να γράφω συνεχώς ελληνικά μπας και μάθω αλλά που. Ακόμα μπερδεύομαι με τα "ε" και "αι" σε καταλήξεις ρημάτων. Που το έχουν εξηγήσει πολλές φορές αλλά προφανώς είμαι σκράπας.
    Το ενδιάμεσο ελληνικών greeklish και αριθμών-συμβόλων είναι καρκίνος. Αυτοί που τα γράφουν είναι για λοβοτομή και μετά γαμήσι από τα μάτια με πριόνι.
    Όποτε τα συναντώ σε κείμενα απλώς τα προσπερνώ με Χριστοπαναγίες.
    Devlin σε έχουν βάλει στόχο και σε βαράνε. Είτε γράφεις σοβαρά είτε γράφεις για πλάκα έχεις δικό σου στυλ. Μήπως σε τρολάρουν ρε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είμαι διακόπέεεεεες!!!!χαχαχαχαχαχαχααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΣΤΟ ΠΟΥΤΣΟ ΣΟΥ ΟΛΟΙ ΡΕ ΝΤΕΒΛΙΝ ΓΑΜΗΣΕ ΤΑ ΤΑ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ ΡΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα greeklish είναι αντιαισθητικά. Προτιμώ να δω ορθογραφικά λάθη τύπου "Έλληνας γενιέσε δεν γίνεσε" τα οποία με διασκεδάζουν παρά να διαβάσω δύο σειρές τύπου "file mou hremhse ligo polh oloi ta perasame auta, egw etrexa kai glustrhsa se kati strofes, euthxws htan oi mpares kai mw stamathsan, skepsou ..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μαλακα κοπιαρεις το Μαικιους που κοπιαρει τον Μαντοξ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Yet again, λες αλήθειες, αλλά η αναφορά στις γκόμενες είναι καθαρά για να καυτηριάσεις (μουνόδουλος detected).
    Anywho, θα ζητήσω γλυκό γλυκό ακρωτηριασμό σε όσους χρησιμοποιούν αριθμούς αντί για γράμματα όπως και σε όσους τρώνε γράμματα στις λέξεις τους και όλα τα αγαπουλίνια που χρησιμοποιούν greeklish να ξέρουν πως σιγά σιγά θα επέλθει τιμωρία και πάνω σε αυτούς.
    Υ.Γ. από βδομάδα γράψε για το καφριλίκι στο ντέρμπυ γιατί στάνταρ θα έχουμε μουρμούρα ή ξύλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή