Hits

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Tattoo Artists Vs Scratchers

Λόγω του φορτισμένου κλίματος από τα εκλογικά αποτελέσματα, δεν θα αναφερθώ στο θέμα, και θα δώσω ένα κείμενο που είχα έτοιμο από καιρό... ναι.. αρρρ.. μη, όχι, δεν πρέπει να το πατ...



..σκατά, δεν κρατήθηκα.. 



Λοιπόν, στα δικά μας..

Όλοι κατά καιρούς (φλώροι ακόμα), εκτός από κάποιους ανεγκέφαλους, έχουμε σκεφτεί ή έχουμε κάνει πράξη τη δερματοστιξία, πάνω στο κορμί μας.

Είναι κάτι καθημερινό, συνηθισμένο πλέον και ευτυχώς απενεχοποιημένο απο το βλάχικο τρόπο σκέψης που επικρατούσε για πολλά χρόνια στο χωριό με το όνομα Ελλάδα...

Ευτυχώς για μένα, έχουν περάσει οι εποχές που ταττού είχαν τα "πρεζάκια", τα "κλεφτρόνια" και όσοι είχαν κάνει φυλακή, μιας και σήμερα πολλά παιδιά απ'την ηλικία των 15 χτυπούν τα πρώτα τους σχέδια...




Και όχι, δεν είναι παράνομο, ούτε υπάρχει νόμος που να ορίζει ηλικία ικανότητας απόκτησης δερματοστιξίας, ούτε ανήθικο (μόνο ανήθικα μυαλά), υπάρχουν μόνο ηλίθιοι γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να εκφραστούν μέσω του ταττού ΑΛΛΑ τους επιτρέπουν να εκφραστούν μέσω του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η γνώμη μου.. ΘΑΝΑΤΟΣ με κουταλοχτύπημα στα γόνατα!



Σβήνοντας το τσιγάρο, συνεχίζω...


Βγαίνουμε λοιπόν απ'το σπίτι μας, με ένα ροζ μπλουζάκι και σκοπό να γυρίσουμε ματωμένοι, νταβραντισμένοι, με ένα γαμάτο σχέδιο στο μπράτσο..
Ποιες είναι οι περιπτώσεις καλλιτεχνών, που θα συναντήσουμε στη πορεία?


Tattoo Artist (Καλλιτέχνης δερματοστιξίας) 





Είναι μεν εκείνος, που θα σε στηρίξει στην αναζήτηση του μελλοντικού ταττού σου, ευγενικά, φιλικά, οικεία, χωρίς να κρίνει το χαρακτήρα σου απ΄το αν θες να κάνεις πάνω σου μόνιμα μια νεράιδα ή μια σβάστιγκα (...). Θα σταθεί δίπλα σου, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη σου, και ανώδυνα θα σου αποδώσει το σχέδιο που επέλεξες στο δέρμα σου.

Είναι δε και εκείνος που, αν δεν είναι σύμφωνος με την επιλογή σου, είτε στο λέει ξεκάθαρα με τρόπο κατανοητό προς εσένα, είτε σου κλείνει μια πολύ μακρινή ημερομηνία προσπαθώντας να σου δείξει πως ΔΕΝ θέλει να κάνεις ή εσύ ή αυτός ένα τέτοιο σχέδιο.. πάντα ευγενικά.



Scratcher (Γρατζουνιστής - όπως μεταφράζεται) 



Είναι εκείνος ο καραγκιόζης, που θα του ζητήσεις να σου κάνει ένα σχέδιο, και θα ξεκινήσει τη κουβέντα, είτε μειώνοντας όλα τα σχέδια που κουβαλάς (αν κουβαλάς, λεγοντάς σου πως αυτός θα τα έκανε καλύτερα) είτε ξεκόβοντας σου το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με αυτό που του ζητάς, γιατί είναι "μαλακία" ή γιατί δεν έχει χρόνο για "τέτοια" σχέδια.


Άααααντε και γαμήσου ρε ξεφτίλα..

Συνήθως ο scratcher είναι ένας αυτοδίδακτος κομπάρσος, που έχει βαρεθεί να τρώει κράξιμο για τις μαλακίες που έκανε, και το γύρισε σε αντίστροφη ψυχολογία, μπας και ξεγελάσει κάποιον και του φάει τα φράγκα...


Η διαφορά αυτών των 2, είναι το γαμημένο attitude που τους ξεχωρίζει.. ο ένας είναι καλλιτέχνης, και ο άλλος προσπαθεί να το παίξει rockstar και γαμάουα ενώ είναι απλά ένα τσογλάνι που απλά έτυχε να τραβάει γραμμές με μελάνι... 

Επίσης η διαφορά τους θα είναι και στην τιμή, μιας και ο καλλιτέχνης θα σου ξεκαθαρίσει άμεσα το τι ζητάει, όπως και θα είναι πιο ελαστικός ανάλογα τα οικονομικά του καθενός (κάτι που γυρνάει μπούμερανγκ, μιας και οι μισοί το παίζουν άφραγκοι με iphone).

Ένας καλός artist δεν βρίσκεται μόνο σε ακριβά στούντιο, και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Όλοι νομίζουν πως όσο ακριβότερα πληρώσουν κάτι, τόσο καλύτερο θα είναι.. ΟΧΙ!!!Υπάρχουν αξιόλογα πράγματα σε μια μεσαία τιμή, και όσο συνεχίζει ο μαλάκας Έλλην να ενισχύει τα μονοπώλια των 5 στούντιο στην Αττική, με τις εξωφρενικές τους τιμές, μόνο και μόνο γιατί έχει κάποιον sake ή κάποιον ozon μέσα, τόσο θα συνεχίσει αυτό το παρακράτος και η αισχροκέρδεια να δυναμώνει.

(Θες φίλε αναγνώστη να κάνεις ένα όμορφο ταττού, κάνεις μια έρευνα αγοράς, ψάχνεις τα σχέδια του κάθε καλλιτέχνη, και βλέπεις τίνος το στυλ ταιριάζει με αυτό που έχεις κατά νου..
Δεν είναι μάρκα αυτοκινήτου το ταττού σου, είναι κάτι προσωπικό, δώσε του την αξία που του αρμόζει.)

Πέρα απο αυτό, σημαντικό είναι να αποφεύγει ο κόσμος τους ΧΑΣΑΠΗΔΕΣ που κυκλοφορούν δίνοντας (παραδειγματικά) σχέδια του παρακάτω τύπου, με αντάλλαγμα μια χούφτα ευρώ...






ΔΕΝ ΘΕΣ κάτι τέτοιο μόνιμα πάνω σου, εκτός και αν είσαι τρόφιμος του Arkham Asylum, ή απλά βλάκας.

Θες κάτι ΤΕΤΟΙΟ πάνω σου...





Φυσικά, ότι πληρώνεις σε κάποιες περιπτώσεις παίρνεις, αλλά δεν βλέπω το λόγο να ξοδεύουμε 200αρικα σε καφέδες, τσιγάρα και μπλουζάκια, όταν το ταττού είναι κάτι που θα στολίζει για μια ζωή το κορμί σου, και αξίζει κάθε του ευρώ.. πέραν του ότι το πληρώνεις μια μόνο φορά.

Κοίτα μαλάκα Έλληνα να απελευθερώσεις το μυαλό σου, να εκφράζεσαι μέσω αυτής της τέχνης αντί να πετάς τα λεφτά σου σε Ελληνάδικα και νυχτομάγαζα. Και ποτέ δε ξέρεις, μπορεί να παρασυρθείς και να αρχίσεις να σκέφτεσαι σαν άνθρωπος στο τέλος...

-Devlin

5 σχόλια:

  1. Devlin, το ταττού στην Ελλάδα ΔΕΝ έχει απενοχοποιηθεί. Ετοιμάσου για σεντόνι:

    Τουλάχιστον όχι ακόμα. Αυτό που γίνεται κοινά αποδεκτό είναι η μία αδιάφορη μαλακιούλα που ενδέχεται να'χει χτυπήσει κάποιος προκειμένου να τη δείξει στην παραλία. Αν βάλεις μια γιαγιά στην πόρτα του Athens tattoo fest (σοβαρό φεστιβάλ διάλεξα θα μου πεις..) θα μείνει στον τόπο.
    Από την άλλη, περί καλλιτεχνών-γρατσουνιστών θέλω να επισημάνω κάτι που δε βγάζει νόημα αλλά συμβαίνει. Όταν ο πελάτης βλέπει τον ταττουατζή με γαμάτη δουλειά πάνω του, τον παίρνει για καλό καλλιτέχνη. Αναρωτιέμαι ποιος μπορεί να βαρέσει στον εαυτό του, και μάλιστα στην πλάτη του π.χ.
    Ύστερα, περί αμοιβής, συμφωνώ κι επαυξάνω με χέρια και πόδια. Δυστυχώς όμως όταν η πρώτη ερώτηση που σου κάνουν είναι "πόσο;" αντιλαμβάνεσαι πως έχουν βγει ν'αγοράσουν χαλβά.. ("κόψε μου ένα εικοσάρικο"). Αντιμετωπίζουν τη δερματοστιξία σαν κάτι εφήμερο της μοδός, λες και του χρόνου που θα'χει αλλάξει η μόδα θα το βγάλουν. Κι αν δεν είναι μόδα, είναι τουλάχιστον επιδειξιομανία. Χτυπάνε σε εμφανή σημεία μόνο και μόνο για να φαίνονται. Στάνταρ θα'χεις προσέξει γυμνά σημεία με τατουάζ, καταχείμωνο. Για γέλια..
    ...Για περισσότερα γέλια, προετοιμάσου για ρεπορτάζ star σε παραλίες (είναι η εποχή τους), με βοδυμπιλντεράδες που φέρουν 15 μικροσκοπικές αηδίες επειδή ακριβώς δεν είχαν να τα δώσουν μαζεμένα..
    Ουφ, σε κούρασα, σόρρυ. Βρήκες το κουμπί μου όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θα σε γελασω, δεν κατεχω απο φεστιβαλ...

      ο πελατης μπορει να παραπλανηθει ακομα και απο τον τονο της φωνης του ταττουατζη, γιαυτο λεω να τσεκαρουν δουλεια, να μην ενισχυουν τους χασαπηδες.. εχω βαρεθει να βλεπω μπλε και πρασινα μελανια σε ανθρωπους.

      Τελος ο Ελληνας ειναι καημενουλης απο τη φυση του, και μαζεμενος.. το παιζει αφραγκος για να παρει καλυτερες τιμες, ενω κυκλοφορει με κινητα των 500 ευρω, λες και του χρησιμευει καπου.

      Απο τη μια καλα τους κανουν, απτην αλλη, πρεπει να μεινουμε αντικειμενικοι..

      Διαγραφή
    2. Πως να μείνω αντικειμενική γαμώτο;! Το 'χω ξαναγράψει στο θωμά το βάρβαρο. "Όταν έχεις στη διάθεσή σου έναν καλλιτέχνη που μπορεί να σου φτιάξει custom γαμάτη δουλειά, και του πας σχέδιο που είναι στον τοίχο, είναι σα να'χεις σεφ στο σπίτι, και να του ζητάς μακαρόνια με κέτσαπ"
      Το ακούλτουρο/κακόγουστο της χώρας, έχει προέκταση ΚΑΙ σ'αυτό τον τομέα. Δεν επιλέγουν απλά κοινοτυπίες κρεμασμένες στον τοίχο, αλλά πολλές φορές και κάτι που ήδη έχουν δει χτυπημένο πάνω σε άλλον. Αναρωτιέμαι γιατί δεν μιμούνται και τις ελιές ή τις ουλές των άλλων π.χ..
      Και δεν ξέρω αν ο τύπος που θα σου δείξω είναι για τρελλούς ή απλά βλάκες, αλλά κοίτα δουλειά, και πες μου: www.candyneedletattoo.gr

      1. Θα τα ανέβαζες αυτά για διαφήμηση, ή για δυσφήμηση;
      2. Πως εξηγείς ότι βγάζει μεροκάματο αν δεν ισχύουν αυτά που λέω; Τη δουλειά του τη βλέπει ο κόσμος, την έχει φάτσα φόρα, αλλά πάλι κάθονται να τους χτυπήσει!

      Και δεν τον ξέρω καν τον τύπο, δε μου'χει κάνει τίποτα (όχι πως θα τον άφηνα) αλλά δυστυχώς δεν είναι και μοναδική περίπτωση..

      Διαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου'χα αφήσει mail να μου στείλεις, αλλά on second thought, άστον να σημαδέψει ΟΛΟΥΣ τους μαλάκες που του κάθονται και τον πληρώνουν κιόλας.

    Από κάπου πρέπει να διακρίνεται ο ΗΛΙΘΙΟΣ. Κι αν ένα ταττού βοηθάει, και μόνο που θα το μοστράρει για ωραίο, τι άλλο να ζητήσει κανείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή